Het AWVN-panel over…

leren & ontwikkelen

AWVN vroeg een dwarsdoorsnede uit haar ledenbestand in een aantal online sessies hoe zij met de dilemma’s omgaan waar werkgevers in crisistijd tegenaan lopen. Enkele citaten uit de discussie over leren & ontwikkelen.

Ingrid Nolten HR & Sourcing manager PostNL


Michiel Muller mede-oprichter Picnic


Rienk Jan van der Kooi directeur Eska


Marjolein ten Hoonte directeur Arbeidsmarkt en MVO Randstad Groep Nederland


Hans de Vries general manager HR APM Terminals Rotterdam


Wietske Vrijland lid Raad van Bestuur Maasstad Ziekenhuis


Michiel Muller

Voor heel veel mensen bij Picnic is het hun eerste baan; leren en ontwikkelen is dus heel belangrijk. In de e-commerce-cao is nu geregeld dat iedereen een opleidingsbudget heeft. Dat mogen ze naar eigen inzicht uitgeven – het hoeft niet per se een opleiding te zijn waar het bedrijf direct iets aan heeft.

Hans de Vries

Wij hebben altijd veel aan scholing gedaan; daar geven we gemiddeld 3.000 euro per werknemer per jaar aan uit. We willen dat medewerkers op de hoogte blijven van de nieuwste technieken. Door de coronacrisis zijn de opleidingen stilgelegd; een zeer negatieve ontwikkeling. We starten nu voorzichtig weer op, maar veel kleinschaliger. Doel van de opleidingen is niet per se mensen ondernemender te maken op de arbeidsmarkt. Want als je je loopbaan start in de haven, dan rond je die hier veelal af. Dat heeft ook te maken met de arbeidsvoorwaarden.

Marjolein ten Hoonte

Je kunt toch ook kiezen voor een carrièremove met minder geld op de korte termijn en op termijn juist meer verdienen? Dat gaat ook over wie je bent, naast kennis en vaardigheden.

Michiel Muller

Bij een beginnend bedrijf krijg je het ‘ondernemende’ als een tic mee. Er gebeurt voortdurend van alles. Jonge mensen zien dat je carrière kunt maken en dat ontwikkelen belangrijk is. Wij hebben geluk. Veel hoogopgeleiden die elders wellicht meer kunnen verdienen, willen toch bij ons werken, omdat we samen bezig zijn iets moois te bouwen dat ertoe doet.

Rienk Jan van der Kooi

Eska doet veel aan innovatie. Dat vergt nieuwe kennis. De kennisdeling organiseren we het liefst intern. Daar zijn we redelijk succesvol mee. De flexibele schil loopt één op één mee in de opleidingen. Dat moet ook, want anders krijg je verschillen binnen teams.