Het AWVN-panel over…

overbruggen

AWVN vroeg een dwarsdoorsnede uit haar ledenbestand in een aantal online sessies hoe zij met de dilemma’s omgaan waar werkgevers in crisistijd tegenaan lopen. Een loonoffer vragen: hoe zou zo’n verzoek in hun organisatie vallen?

Ingrid Nolten HR & Sourcing manager PostNL


Michiel Muller mede-oprichter Picnic


Rienk Jan van der Kooi directeur Eska


Marjolein ten Hoonte directeur Arbeidsmarkt en MVO Randstad Groep Nederland


Hans de Vries general manager HR APM Terminals Rotterdam


Wietske Vrijland lid Raad van Bestuur Maasstad Ziekenhuis


Werknemers vragen loon in te leveren om de crisis te overbruggen. Kan dat?

Afspraak is afspraak bij Eska

Rienk Jan van der Kooi

Het vragen om een loonoffer is een serieuze kwestie, en dit doe je volgens mij dan ook alleen als daar echt aanleiding voor is. In het algemeen denk ik dat een dergelijke vraag onbewust ook druk zet op de toekomstige verhoudingen tussen werkgever en werknemer, terwijl nu juist 100% focus nodig is om deze crisis te overbruggen. Wij kiezen ervoor om sterk op de kosten te letten en de machinestilstand te benutten om innovatie te versnellen. Hiermee leggen we ook een basis voor de uitvoering van de in 2019 gemaakte cao-afspraken voor 2020 en 2021. Afspraak is afspraak immers.

APM RT bespaart dan maar op diesel

Hans de Vries

Je werknemers vragen in te leveren, is heel moeilijk. Dat herken ik. Wij hebben een cao voor vijf jaar met een lage verhoging, maar die komt wel boven op de inflatiecorrectie. Er is geen bereidheid om een loonoffer te doen. We besparen nu wel veel op diesel. Daar gebruiken we veel van, en de prijs is enorm gedaald.

Bij Picnic wil het gros echt meebewegen

Michiel Muller

Het gros van de mensen wil echt meedenken en meebewegen. Het is een beetje geven en nemen van werkgever enerzijds en de werknemers en vakbonden anderzijds. Het idee ‘er samen uitkomen’ geeft veel energie.

Inleveren is bij PostNL niet aan de orde

Ingrid Nolten

Het idee van een loonoffer speelt niet bij PostNL, omdat het juist goed gaat. Maar het zou heel moeilijk zijn om aan de arbeidsvoorwaarden te sleutelen. Nog los van wat de vakbonden er van zouden vinden.

Verpleegkundigen in het Maasstad willen erkenning

Wietske Vrijland

In de ziekenhuizen gaat het juist over iets extra’s. Niet eens zozeer over extra geld. Zeggenschap en autonomie vormen waarschijnlijk een groter thema voor verpleegkundigen. Vroeger was de hoofdzuster de baas op de afdeling, de dokter was te gast. Daarna deelde de specialist de lakens uit. Maar nu zie je weer een kentering. Ik heb wel zoiets: kom op met die bonus! Waarom moet dat zolang duren?

Je kunt het ook anders benaderen

Marjolein ten Hoonte

We moeten ons afvragen of het een echt offer is. Het zou een manier kunnen zijn om in de wederkerigheid van arbeid de werkenden zo serieus te nemen dat je in overleg met hen het voortbestaan van de onderneming bespreekt en wat daarvoor nodig is. Als de onderneming door kan en banen behouden blijven, is dat de kern van de vraag. Dat dit begeleiding vraagt van bijvoorbeeld een vakbond en OR is evident. Uiteraard geldt dan ook dat als de situatie beter is, er ook weer over verhoging gesproken kan worden.